Het kiezen van de juiste schoonmaakmaterialen lijkt misschien eenvoudig, maar bedrijven maken vaak fouten die kunnen leiden tot hogere kosten, inefficiëntie en zelfs schade aan hun werkplek. Een verkeerd product kan niet alleen oppervlakken beschadigen, maar ook de schoonmaakprestaties verminderen, wat resulteert in een minder hygiënische omgeving. In deze blog bespreken we enkele veelvoorkomende fouten bij het kiezen van schoonmaakmaterialen en geven we praktische tips om deze te voorkomen.

1. Het verkeerd inschatten van de ondergrond

Een van de meest gemaakte fouten is het kiezen van schoonmaakproducten die niet geschikt zijn voor het type oppervlak dat gereinigd moet worden. Verschillende oppervlakken, zoals hout, tegels, tapijt en glas, vereisen specifieke reinigingsmiddelen. Een universeel schoonmaakmiddel kan bijvoorbeeld niet altijd veilig op natuursteen worden gebruikt en kan vlekken of beschadigingen veroorzaken.

Tip: Bepaal altijd eerst het type oppervlak dat schoongemaakt moet worden. Gebruik voor delicate oppervlakken producten die speciaal ontworpen zijn om deze te beschermen, zoals pH-neutrale reinigingsmiddelen voor natuursteen of een mild schoonmaakmiddel voor houten vloeren.

2. Geen rekening houden met milieuvriendelijkheid

In de haast om een schoonmaakmiddel te kiezen, kijken bedrijven vaak alleen naar effectiviteit en prijs, en vergeten ze de milieu-impact. Veel conventionele schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel de gezondheid van werknemers als het milieu.

Tip: Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten die vrij zijn van agressieve chemicaliën en voorzien zijn van milieucertificeringen, zoals het EU Ecolabel. Deze producten zijn niet alleen veiliger voor de omgeving, maar ook voor de gezondheid van je personeel.

3. Het vergeten van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Schoonmaakmaterialen kunnen, zelfs als ze milieuvriendelijk zijn, bepaalde veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Bedrijven vergeten vaak dat sommige producten het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals handschoenen of veiligheidsbrillen) vereisen.

Tip: Bekijk altijd de veiligheidsinstructies op de verpakking van schoonmaakmiddelen en zorg ervoor dat werknemers toegang hebben tot de juiste beschermingsmiddelen. Dit voorkomt ongelukken en zorgt voor een veilige werkplek.

4. Kiezen voor de goedkoopste optie

Hoewel het begrijpelijk is dat bedrijven de kosten willen drukken, kan het kiezen van de goedkoopste schoonmaakmaterialen op de lange termijn duurder uitpakken. Goedkopere producten kunnen minder effectief zijn, wat betekent dat je er meer van moet gebruiken, of zelfs schade aan oppervlakken veroorzaken.

Tip: Denk aan schoonmaakmaterialen als een investering. Door te kiezen voor kwalitatieve producten bespaar je uiteindelijk geld omdat ze efficiënter en duurzamer zijn. Vergelijk producten niet alleen op prijs, maar ook op prestaties en veiligheid.

5. Geen aandacht voor specifieke schoonmaakbehoeften

Bedrijven kopen vaak algemene schoonmaakmiddelen in, zonder rekening te houden met de specifieke behoeften van hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, waar voedselresten en vet een grote uitdaging vormen, of aan de zorgsector, waar desinfectie essentieel is.

Tip: Analyseer de schoonmaakbehoeften van je bedrijf voordat je schoonmaakmaterialen kiest. Overweeg bijvoorbeeld vetoplossers voor keukens of desinfecterende middelen voor ziekenhuizen en zorginstellingen.

 

Het beste schoonmaakmateriaal koop je bij BCS Products!

Bij BCS Products bieden we een breed assortiment schoonmaakmaterialen van hoge kwaliteit, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en materialen die het beste passen bij jouw schoonmaakuitdagingen!