Het zorgen voor een schone leefomgeving bij ouderen die zelf niet meer in staat zijn om dit te doen, is een taak die met grote dankbaarheid vervuld wordt. In deze blog geven we allerlei handige tips over het schoonmaken bij ouderen, wat voor reinigingsmiddelen je het beste kunt gebruiken en wat je absoluut niet mag vergeten. Lees dus snel verder!

Handige tips voor het schoonmaken bij ouderen!

Wanneer je gaat schoonmaken bij ouderen is het van belang dat je op de hoogte bent van hun fysieke beperkingen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je spullen opruimt op plekken waar zij bijvoorbeeld niet meer bij kunnen. Jouw werk draagt daarom ook bij aan de veiligheid en gezondheid van de ouderen. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. Begin daarom met het verwijderen van eventuele losse tapijten, snoeren of andere obstakels op de vloer die struikelgevaar kunnen veroorzaken. Controleer daarnaast ook of er geen gladde obstakels op de vloer aanwezig zijn die kunnen leiden tot uitglijden en vallen.

Vervolgens kun je gaan beginnen met het schoonmaken. Kies hier voor milde reinigingsmiddelen om allergische reacties en irritaties te voorkomen. Vermijd sterke chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral als ze bijvoorbeeld ademhalingsproblemen hebben. Het gebruik van zachte microvezeldoeken is aan te raden bij het afstoffen van oppervlakken, omdat deze effectief stof vasthouden en minder kans op krassen geven. Je eigen hygiëne en veiligheid is uiteraard ook van belang. Zorg er daarom voor dat je tijdens het schoonmaken comfortabele, niet-irriterende handschoenen draagt om je handen te beschermen.

Het is van belang om als eerst de taken op te pakken die de ouderen zelf niet meer kunnen. Dit gaat meestal om stofzuigen, dweilen, de douche schoonmaken en de wc schoonmaken. Wanneer ouderen zelf nog wel kunnen stoffen, is het verstandig om ze dit ook zelf te laten doen. Zo blijven de ouderen nog in beweging. Daarnaast zullen ze zich ook minder eenzaam voelen wanneer je weg bent, omdat ze zelf nog het een en ander te doen hebben.

Schoonmaakschema als hulpmiddel

Een schoonmaakschema zal je helpen een fijn overzicht te houden over je werkzaamheden. Bespreek deze met de ouderen om samen af te stemmen wat jij het beste kunt doen en wat zij misschien zelf nog kunnen doen. Niet alleen de gezondheid van de ouderen is van belang, maar je eigen gezondheid natuurlijk ook. Om fysieke overbelasting te voorkomen kun je het beste gebruik maken van ergonomische hulpmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dweil met een lange handgreep.

Veel ouderen zijn helaas eenzaam. Zij kijken enorm uit naar jouw komst wanneer je komt schoonmaken. Een hele belangrijke taak is daarom om een praatje te maken met de ouderen en misschien zelfs een kopje koffie of thee te drinken. Dat zal hun dag maken waardoor ze weer uit zullen kijken naar je volgende komst.

Ben je nieuwsgierig naar het gehele assortiment van BCS Products? Neem dan snel een kijkje op onze website. Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd in onze producten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen en het geven van advies op maat. Wanneer je contact opneemt voor een bestelling, zorgen wij dat deze zo snel mogelijk bij je geleverd wordt tot aan je werkkast!