In de tijden waarin covid-19 een grote rol speelde in ons leven, lette we goed op onze handhygiëne. Vanaf het moment dat covid-19 meer naar de achtergrond is verdwenen, kijken veel mensen hier minder naar. Als gevolg hiervan zie je nu dat er heel veel mensen te maken krijgen met griepverschijnselen. In deze blog lees je daarom meer over waar handhygiëne zo belangrijk is om dit te bestrijden en hoe je dit het beste kunt aanpakken op de werkvloer.

Waarom is handhygiëne zo belangrijk?

Handhygiëne is ontzettend belangrijk tegen de verspreiding van ziektekiemen en infecties. De meeste ziektekiemen worden namelijk verspreid via de handen. Door middel van een goede handhygiëne zullen er minder ziektekiemen verspreid worden, waardoor er ook minder mensen ziek zullen worden. Op de werkvloer kom je regelmatig in aanraking met oppervlaktes die niet gereinigd zijn, zoals de trapleuning, deurklink, liftknopjes of het toilet.

Wanneer medewerkers niet goed op de handhygiëne letten, zullen zij vaker ziek zijn waardoor zij meer verzuimen.  Ziektekiemen die zich via ongewassen handen verspreiden, kunnen gemakkelijk leiden tot verkoudheden, griep en andere infecties. Dit resulteert niet alleen in een verminderde productiviteit, maar kan ook de werksfeer sterk beïnvloeden. Dit is natuurlijk voor zowel de werknemer als de werkgever heel nadelig, daarom is het van belang om te investeren in de juiste producten. Wanneer je van je medewerkers een goede handhygiëne verwacht, moeten hier natuurlijk wel de juiste materialen voor aanwezig zijn.

5 tips voor een goede handhygiëne op de werkvloer

  1.     Desinfecteer je gehele handen

Het reinigen van onze handen gebeurt meestal snel waardoor we plekken overslaan. Bij het reinigen van de handen is het heel belangrijk dat de gehele handen worden gewassen, hier horen ook polsen bij. Vergeet ook niet goed te reinigen tussen je vingers en je vingertoppen.

  1.     Was je handen lang genoeg

Zoals we bij stap 1 vertelden is het van belang dat je je handen lang genoeg wast. Om alle bacteriën te verwijderen moet je minimaal 20 seconden wassen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er nog bacteriën achter blijven.

  1.     Gebruik een handdoekdispenser

Het gebruik van een handdoek waar iedereen zijn handen aan afdroogt is niet hygiënisch. Wanneer iemand zijn handen niet goed heeft gewassen en vervolgens zijn handen aan de handdoek afdroogt zitten er allerlei bacteriën op. Investeer daarom in een handdoekdispenser. Iedereen kan hier zijn eigen papieren handdoek uit halen zonder aan een andere handdoek te komen.

  1.     Maak gebruik van een zeepdispenser

Investeer daarnaast ook in een zeepdispenser. Deze geeft je namelijk de juiste hoeveelheid zeep. Dit voorkomt verspilling van het zeep en door het gesloten systeem komen er geen micro-organismen bij.

  1.     Desinfectiezuil

Door middel van het plaatsen van een desinfectiezuil stimuleer je je medewerkers en klanten om de handen te desinfecteren bij binnenkomst. Hierdoor zullen zij niet onnodig ziektekiemen meenemen naar binnen.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar een juiste handhygiëne voor bij jou op de werkvloer? Neem dan snel een kijkje op onze website. Heb je vragen over producten of ben je benieuwd naar een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!